Hoe kunnen we helpen?

De balans van de protagonist en de antagonist

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

De protagonist is de hoofdpersoon in je verhaal. Deze personage (of groep van personages) heeft een probleem en gaat dat proberen op te lossen. De antagonist is degene of datgene die tegenwerking geeft. De antagonist kan een mens of dier zijn, maar dat hoeft niet. Denk maar eens aan een verhaal waarin een protagonist zichzelf en dierbaren wil redden van een tornado. De tornado doet er alles aan om dit tegen te houden.

Balans
Hoe groter het probleem en hoe sterker de tegenwerking, hoe moeilijk de protagonist het heeft om het probleem op te lossen. Je vindt hierin een balans. Als er nauwelijks een tegenwerking is, zal de protagonist een stuk minder moeite hebben om het probleem op te lossen.

Belangen
Vaak, niet altijd, hebben de protagonist en de antagonist tegengestelde belangen. Een politierechercheur die de dader wil vinden vs de dader die niet gevonden wil worden. De man die zijn grote liefde heeft getroffen vs de jaloerse vriendin van de vrouw die de relatie tussen de man en de vrouw probeert kapot te maken.

Grote rol voor de antagonist
Door dit balans en de invloed van de antagonist moet je je als schrijver niet vergissen in de rol van deze personage of dit element. Als de antagonist er niet is, verandert dit het hele verhaal. Soms houd je geen verhaal meer over. Als we kijken naar de voorbeelden van hiervoor: als de dader gepakt wil worden, is het verhaal zo voorbij. Als de jaloerse vriendin een eigen partner krijgt en daar haar aandacht op vestigt, is het liefdesverhaal ook kort.

Zo zie je maar dat je ook je antagonist aandacht moet geven. En als het even kan, dat je van je antagonist net zoveel gaat houden als je protagonist. Je hebt ze beiden nodig.

Inhoudsopgave