Schrijf ‘ns structuur

SCHRIJF 'NS STRUCTUUR

Iedereen schrijft op zijn of haar eigen manier. De een begint met schrijven en gooit er in een vloeiende lijn een boek uit. Een ander begint ook en loopt halverwege vast of komt aan het einde erachter dat het plot zichzelf heeft getwist, de personages een uiterlijke metamorfose hebben ondergaan en personages een stille aftocht hebben gekend. Ben jij zo'n schrijver die net wat of een heleboel meer structuur nodig heeft om een boek tot een goed einde te brengen? Dan kun jij wat hebben aan de producten en tools van Schrijf 'ns.

De producten en cursussen zijn gebaseerd op de Schrijf 'ns structuur. Deze structuur biedt handvatten voor het schrijven van een boek. Met de structuur verdwaal je niet, raken je eindjes niet los en zijn de handelingen logisch.

De producten en cursussen zijn zo opgezet dat de structuur een basis legt en nooit een rigide werkvorm wordt. De creativiteit moet er juist door bevorderd worden. Het biedt handvatten, geen vaststaande regels.

De structuur is onderverdeeld in vier delen.

Basis leggen
In het eerste deel ga je aan de gang met het idee voor je verhaal. Naast los schrijven, thema, stijl en genre komen ook andere zaken aan bod. Dit kan heel praktisch zijn zoals een plattegrond, maar ook inhoudelijk verdiepend zoals het perspectief en het conflict.

Personages uitwerken
Een verhaal is geen verhaal zonder personages. Een personage hoeft niet per se een mens of dier te zijn. Het kan een voorwerp zijn of zelfs nog abstracter zoals de wind, een dorp of een godin. Als de 'personage' maar denkt of handelt. De Schrijf 'ns structuur biedt verschillende manieren om je personage goed te leren kennen. Er zit vast wel een manier bij die goed bij jou past.
In de structuur is uitgebreid aandacht voor de protagonist en antagonist.

Structuur aanbrengen
Door de verschillende verhaallijnen die jouw verhaal rijk is uit te werken, krijg je overzicht en ontdek je knelpunten. Als je hoofdpersonage drie dagen nodig heeft om iemand te bereiken, wat doen je andere personages in de tussentijd? Wanneer lift je weer iets van de sluier op om je lezer te prikkelen met een aanwijzing of juist een nieuw raadsel in je verhaal? Zet je verhaallijnen op een rij en maak een geniale opbouw in je verhaal.

Het schrijfproces
Natuurlijk wordt het schrijfproces niet vergeten. Tijdens het schrijven zijn er verschillende trucs en technieken die je schrijven net wat meer naar een hoger niveau tillen. Denk hierbij aan Show don't tell, maar ook andere zaken waarvan het goed is om je daar bewust van te zijn.