Hoe kunnen we helpen?

Ben jij er eentje van….?

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Je personages hebben hun eigen leven, of je dat nu wilt of niet. Een personage heeft karakter, interesses, hobby’s, vrienden en…familie. Een familiegeschiedenis kan rijk zijn aan figuren en verhalen. In sommige genres zijn familiegeschiedenissen belangrijker dan in andere genres. Denk hierbij aan fantasy en historische verhalen.

Zekerheid
Het hebben van familie is een feit voor je personages. Het maakt dan niet uit of er nog contact is met de familie en of de familieleden nog leven. De familiebanden zijn er en kunnen heel interessant zijn voor je verhaal. Misschien ligt er namelijk nog ergens een verborgen schat van die oom die wereldreiziger was. Of wordt je personage verrast door een erfenis van die merkwaardige oudtante. Je weet maar nooit.

Genogram
Ontrafel deze familie met een genogram. Je kunt het ook een stamboom noemen, maar in een genogram vertel je meer over de personen dan in een stamboom. Als je jouw personage als middelpunt neemt, teken je daarboven de vader en de moeder. Je schrijft er allerlei persoonlijke informatie bij zoals leeftijd, woonplaats, of ze nog leven, of ze relaties hebben. Daar kun je de broers en zussen van de personage bij zetten en ook alle informatie vermelden. Ook de ouders van je personage hebben ouders gehad en misschien wel broers en zussen. Zo ga je door, totdat je geen informatie meer weet of totdat het voor je verhaal echt niet meer nodig is.

Lezen van de genogram
Bekijk die genogram nog eens goed. Je hebt opgeschreven wat je al weet, maar als je goed kijkt:

  • wat weet je nog niet?
  • op wie lijkt jouw personage?
  • wie is het meest eigenaardig familielid dat mogelijk een rol kan spelen in je verhaal?
Inhoudsopgave